بهترین فونت برای طراحی سایت (فارسی و انگلیسی)
انتخاب بهترین فونت برای طراحی سایت نقش حیاتی در افزایش خوانایی مطالب و بهتبع آن ایجاد تجربه کاربری لذتبخش دارد و درنهایت، به بهبود نرخ تبدیل و موفقیت کسبوکار شما کمک میکند. بر این اساس در این مطلب به تعدادی از بهترین فونتهای فارسی و انگلیسی مورداستفاده در طراحی سایت اشاره میکنیم.
معرفی بهترین فونت فارسی برای طراحی سایت:
در بخشهای مختلفی درون سایت مانند پاراگرافها، تیترها، فراخوان به اقدام (CTA)، بنرها، متون درباره ما و تماس با ما و بسیاری از فضاهای دیگر، فونتها به کار میآیند. بدین ترتیب فونتها همتراز تصاویر در شکل بخشی و ایجاد قوام در سایتها نقش تعیینکنندهای ایفا میکنند. در ادامه تعدادی از فونتهای پرکاربرد را معرفی نمودهایم که هرکدام بهتنهایی بهترین فونت برای طراحی سایت محسوب میشوند.
اولین فونت فارسی: ایران سنس
فونت ایران سنس (ایران سنز) تولیدشده توسط آقای مسلم ابراهیمی (سالهای 1392 تا 1394) با 6 وزن مختلف (Ultra Light، Light، Regular، Medium، Bold و Black) است. این فونت در صدر لیست بهترین فونتهای وب ایرانی برای انواع سایتها ازجمله فروشگاههای اینترنتی، مجلات آنلاین، وبسایتهای شرکتی و سایتهای خبری بوده که عنوان اصلی، عنوانهای فرعی، متن و اعداد فارسی را به زیبایی نمایش میدهد.
لبهگرد در حروف، وجود چند نوع حالت مختلف (بهصورت مجزا برای اعداد و حروف)، چند درجه ازنظر درشتی قلم، قابلیت اعرابگذاری دقیق و چندزبانه، دارای وزنها با ساختار مشابه از مهمترین ویژگیهای ممتاز این فونت به شمار میروند. البته این فونت دارای 6 نسخه مختلف نیز بدین شرح WebFonts، MobileFonts، SmallSizeFonts، Non_English،Farsi_numerals و MonoSpaced Numral برای استفاده در اپلیکیشنها، صفحهآرایی مجلات، ساخت بنر و … میباشد.
دومین فونت فارسی: ایران یکان
ایران یکان نیز توسط آقای مسلم ابراهیمی در سال 1395 بسیار زیبا و مدرن در 8 وزن مختلف (Thin، Light، Regular، Medium، Bold، Ex Bold،Black و Ex Black) رونمایی شد و در رتبه دوم بهترین فونت برای طراحی سایت قرار گرفت. به همین دلیل بسیاری از وبسایتهای معروف مانند جانبی، آنتن، دیجیکالا، شیپور، تپسی و روبیکا از آن استفاده نمودهاند. این فونت به دلیل ترکیب سنت و مدرنیته برای پوشش قسمتهای مختلف متن سایت یا اپلیکیشن بسیار ایدهآل بوده و پشتیبانی کامل از اعداد فارسی، وجود نسخههای عالی برای وب و اپلیکیشن، طراحی استاندارد و تنوع وزنی بالا از آن یک فونت کاربردی ساخته است.
سومین فونت فارسی: وزیر
یکی دیگر از بهترین و کاربردیترین فونتهای فارسی با پشتیبانی از اعداد برای وبسایت با هزینۀ رایگان در 6 وزن مختلف، بهراستی فونت وزیر بوده که در نسخههای مختلف عرضهشده و در هر آپدیت بهبودیافته است. این فونت خوانا و زیبا در سال 1394 توسط آقای صابر راستی کردار تهیهشده و به دلیل حمایت از زبانهای فارسی، عربی، کردی، پشتو، اردو، گیلکی، ازبکی و قزاقی در بسیاری از سایتها و پروژههای طراحی گرافیکی مورداستفاده قرارگرفته است.
چهارمین فونت فارسی: شبنم
فونت شبنم نیز به دلیل رایگان بودن برای طراحان با محدودیت بودجه انتخاب خوبی است. فونت شبنم نیز 5 وزن مختلف ضخیم، متوسط، معمولی، سبک و نازک را پوشش داده، بنابراین متناسب با ساختار سایت خود قادرید یک نمونه را برای عناوین و متن مورداستفاده قرار دهید. بر همین اساس بهعنوان بهترین فونت برای طراحی سایت در کنار فونت معروفی مانند وزیر جای میگیرد.
پنجمین فونت فارسی: دانا
بازهم آقای مسلم ابراهیمی با ارائه دانا، فونتی خاص، هندسی، منحصربهفرد، خوانا و البته انعطافپذیر با توان متمایزسازی بستر سایتها با 10 وزن مختلف متشکل از خطها و دایرهها، شگفتی پدید آورده است. انعطاف بالا بهصورت وریبل فونت (Variable font) یعنی قابلیت تغییر ضخامت، عرض، میزان حالت مورب بر اساس محیط سایت حتی این فونت را برای طراحی یک مجله اینترنتی نیز مناسب ساخته است. اصول اولیه متکی بر خط و دایره، ارائه حالت تایپ فیس هندسی، شباهت بالا به رسمالخط نسخ، پشتیبانی از زبان فارسی، عربی و انگلیسی، دانا را فونتی جذاب و پرکاربرد ساخته است.
ششمین فونت فارسی: انجمن
فونت انجمن در سال 1398 در 12 وزن مختلف (Thin، Ultra Thin، Light، Regular، Medium، Semi Bold، Bold، Ultra Bold، Extra Bold، Black، Heavy و Super Heavy)، توسط «انجمن صنفی طراحان گرافیک» با سبک خاص، خوانایی بالا و جذابیت زیاد عرضهشده و بهترین فونت برای طراحی سایت از نوع روانشناسی، انگیزشی و فرهنگی است.
البته برای طراحی بنرهای تبلیغاتی نیز به دلیل پشتیبانی از حروف انگلیسی، حالتهای وزنی، ایتالیک و اعداد فارسی در اولویت قرار دارد. در حال حاضر نسخهی 2 این فونت نیز ارائهشده و نسبت به سایر فونتهای فارسی تنوع بالاتری دارد و تمامی اوزان دارای فضای مثبت و منفی کافی، رعایت تناسب و قابلیت فشردهسازی بدون آسیب به خوانایی و زیبایی ظاهری فونت هستند.
هفتمین فونت فارسی: ایران سنس دستنویس
از فونتهای فارسی برای وبسایت با شکل و شمایلی شبیه به ایران سنس اما با نسخه دستنویس در سه وزن لایت، نرمال و بولد میباشد. این فونت با ساختاری متفاوت اما صمیمی و دوستانه در سایتهایی با موضوع طنز بیشترین کاربرد را دارد.
هشتمین فونت فارسی: فرهنگ
این فونت کلاسیک دربرگیرندۀ حروف فارسی، انگلیسی، عربی، کردی و اردو در دو نسخه farhang و farhang sharp با 9 وزن مختلف بوده و در بخشهای مختلف سایت مانند بنر، تیتر، عنوان و خصوصاً دکمههای دعوت به اقدام یا CTA مورداستفاده قرار میگیرد. به دلیل تناسب کامل فونت فرهنگ با حروف انگلیسی در طراحی سایتهای دوزبانه یا ترکیب فارسی و انگلیسی از آن بهره میبرند.
نهمین فونت فارسی: ایران شارپ
ایران شارپ نیز دستساختۀ مسلم ابراهیمی یک فونت معاصر همردیف فونتهای قدیمی و نام آشنایی مانند زر، نازنین، لوتوس و میترا بوده که با ساختاری مشابه اما بهینهسازی شده در 5 وزن مختلف با امکان همپوشانی 100 درصدی یکدیگر عرضهشده است. قابلیت تغییر وزن بدون ایجاد بههمریختگی در پاراگرافبندیها، امکان فارسی سازی اعداد، ساختاری کاملاً بروز با طراحی نوین، ایران شارپ را یک گزینه عالی و بهترین فونت برای طراحی سایت با حال و هوای سنتی اما نهچندان مدرن ساخته است.
دهمین فونت فارسی: یکان
یکان دارای پیشینهای قدیمی با نسخههای آپدیت شدۀ بسیار، کاربرد گستردهای در وبسایتهای شرکتی دارد. این فونت به دلیل حالت رسمی و گوشههایی با انحنای نهچندان زیاد، هم زیبایی و هم جدیت را به مخاطب القا میکند، بنابراین برای تیترها عالی و برای فراخوانی به اقدام (CTA) نیز کاربردی است.
معرفی بهترین فونت انگلیسی برای طراحی سایت:
طراحان سایتهای دوزبانه حتماً به فونتهای انگلیسی نیز نیاز پیدا میکنند، بنابراین یافتن بهترین فونت برای طراحی سایت در این عرصه نیز برایشان مهم است. در این راستا از بهترین فونتهای انگلیسی که برای طراحی سایت به کار میروند باید به Circular، GT Walsheim، Filson، Galano Grotesque و Brandon Grotesque اشاره نمود. ولی فونتهای دیگری مانند FF Mark، Camton، Calson، Avenir و Neuzeit نیز در بین طراحان حرفهای محبوبیت بالایی دارند. البته استفاده از فونتهایی مانند Plantin، Equip و Lasiver نیز رواج دارد.
بهترین زوج فونتهای فارسی و انگلیسی برای طراحی سایت:
در زمان انتخاب بهترین فونت برای طراحی سایت جهت پوشش دو زبان فارسی و انگلیسی در کنار هم بهتر است، به سراغ فونتهایی بروید که علاوه بر زبان فارسی برای زبان انگلیسی نیز قابلاستفاده بوده و شامل همان سبک طراحی فارسی یا باکمی تغییرات هستند. به فونتهایی که همزمان فارسی و انگلیسی را پوشش داده، زوج فونت فارسی و انگلیسی اطلاق شده که باوجود تفاوتهای شکلی حروف در زبانهای مختلف، هماهنگی بین زیبایی و خوانایی را رعایت نمودهاند. در ادامه به معرفی چند مورد از بهترین زوج فونتهای فارسی و انگلیسی میپردازیم.
-
فونت ایران یکان ایکس (X):
فونت ایران یکان ایکس اثر مسلم ابراهیمی یک فونت رسمی اما مدرن و میانه از بین دو فونت یکان و ایران سنس بوده که برای فروشگاههای اینترنتی و سایتهای بزرگ به دلیل خوانایی بالا بسیار مناسب است. تنوع وزن بالا، فاصله حروف استاندارد، پشتیبانی از نسخه وریبل، داشتن حروف و ترکیبات جایگزین متعدد، سبک نقطهگذاری چندگانه، ساختاری کاملاً حرفهای و پشتیبانی از زبانهای مختلف از ویژگیهای مهم این فونت در هر دو حالت فارسی و انگلیسی بهحساب میآیند. بسیاری از طراحان یکان ایکس را با فونت انگلیسی Raleway جهت دستیابی به ظاهری رسمی اما مدرن ترکیب میسازند.
-
فونت پلاک:
پلاک در ۸ وزن همخانواده نیز بهترین فونت برای طراحی سایت انگلیسی و فارسی در وزنهای بالا و برای فونت عناوین است که برای اپلیکیشنهای موبایلی نیز کاربرد دارد. شباهت بالا به فونتهای ایران یکان و ایران سنس و وجود حروفی با ساختار نرم از مشخصات بارز این نوع فونت به شمار میرود. ولی در نسخه انگلیسی حروف با ارتفاع کمتر و با ساختاری نمایشی و فشرده اما بافاصله بیشتر، خوانایی بهتری را ایجاد کرده و در جلبتوجه نگاه مخاطب نیز مؤثرتر عمل میکنند. فونت پلاک دارای نسخه انگلیسی به همان سبک فارسی بوده اما ترکیب قلم Ginto nord با آن، شخصیتی خودمانی به متون میبخشد.
-
فونت پیدا:
پیدا در ۹ وزن مختلف، بهراحتی برای اپلیکیشن، رابط کاربری و سایت چندزبانه استفادهشده، بنابراین در محتواهایی که هر دو زبان فارسی و لاتین را در خود دارد، خوانایی بسیار عالی را برای متون فراهم میآورد. در این فونت تمامی زوایا و دندانهها، زاویهای نرم و نسبتاً رسمی و در برخی حروف به شکل ایتالیک طراحیشدهاند تا ساختاری نمایشی به فونت دهند. این فونت ظاهری استخوانی اما نرم داشته و در وزن سیاه دارای سبک نقطهگذاری پیوسته است تا عناوین ظاهری نمایشیتر داشته باشند. طراحی حروف انگلیسی در فونت پیدا، ظاهری رسمیتر به خود گرفته و زوایا نرمی کمتری نسبت به حروف فارسی دارند. اگر تمایلی به این فونت برای زبان انگلیسی ندارید، انتخاب فونت Montserrat بهعنوان جایگزین، گزینۀ خوب بوده و ترکیبی مناسب را برای این زوج فونت فارسی و انگلیسی فراهم میکند.
-
فونت رخ:
رخ بهترین فونت برای طراحی سایت به دلیل ظاهر دوستانه، نرم و کمی فانتزی با ساختاری هندسی متشکل از دایره، لوزی و مربع است که خطوط عمودی با ارتفاع بیشتر از معمول در آن بهصورت ایتالیک، اما به شکل ترکیبی (کمی راست و کمی چپ) طراحیشدهاند. این فونت وریبل جزو خانوادهدارترین فونتهای فارسی با ۱۲ وزن مختلف بوده که وزنهای بالاتر با اندازه بزرگ در محتواهای تبلیغاتی فروشگاههای اینترنتی بهخوبی نگاه مخاطب را به خود جذب میکنند. نسخه انگلیسی فونت رخ نیز در منحنیها، زوایای حروف و ساختار از سبک حروف فارسی تبعیت میکنند. امروزه بسیاری طراحان رخ را به همراه فونت SF PRO استفاده میکنند.
-
فونت مدام:
فونت مدام متشکل از ویژگیهای فونتهای فوق با ظاهری نزدیک به فونت رخ، اما ترکیبی از فونت پیدا برای متون بلند یا عناوین برجسته سایت انتخابی ایدهآل است. البته این فونت در اپلیکیشن موبایل نیز بهعنوان فونت رابط کاربری بهخوبی عمل میکند. چراکه مدام در نسخه وریبل با ۸ وزن مختلف عرضهشده که در تمامی وزنها نقاط به سبک پیوسته طراحیشدهاند. پس در طراحی سایت و اپ تنوع و سرعت بالاتری را تجربه خواهید کرد. حروف انگلیسی نیز همان سبک طراحی فارسی را به ارث برده، اما کمی مرتفع و زوایا گرد شده و کمی مستطیل به نظر میرسند و بریدگی و دندانهها در برخی حروف بهطور کامل در هم ادغام نشدهاند. در وزنهای پایین زوایای حروف تندتر و ساختاری رسمیتر اما در وزنهای سنگین حالت فونت پختهتر میشود. اگر تمایل دارید برای این قلم در نسخه لاتین، از فونتی باضخامت کمتر و نرمتر بهره ببرید فونت Gilroy انتخاب مناسبی میباشد.
-
فونت گفته:
فونت گفته با پشتیبانی صرف از یک وزن سنگین (Heavy) اما با ظاهری رسمی و ساختاری هندسی بهعنوان یک فونت ترکیبی در سایتهای انگلیسی و فارسی برای استفاده در تبلیغات در بخشهایی مثل اسلایدر محصولات یا عناوین در تیترها و عنوان نوشتهها و حتی استفاده برای تصاویر گزینه مناسبی میباشد. این بهترین فونت برای طراحی سایت از ترکیبات و حروف جایگزین و سبک نقطهگذاری پیوسته تبعیت میکند. گفته نیز دارای نسخه انگلیسی به همان سبک فارسی است، اما طراحان از فونت انگلیسی Gogat با ساختاری ضخیم جهت مکمل نیز استفاده مینمایند.
-
فونت ابر:
فونت ابر با وزنهای پنجگانه و ۳ سبک (Low، Mid،High) برای ضخامت حروف درواقع شامل ۱۵ وزن مختلف بوده و هرچه به سبک بالاتر پیش رویم، کنتراست حروف در بخش زوایا، دندانهها و گردیها کاش و ظاهری لاغر به خود میگیرند. فونت ابر در نسخه انگلیسی نیز دارای یک هماهنگی ویژه با نسخه فارسی اما یک فونت Source است. اگر به دنبال زوج فونت مناسب برای ابر در زبان لاتین هستید، فونت Hanoble بهترین انتخاب به شمار میرود.
کلام آخربهترین فونت طراحی سایت:
فونت مناسب، خوانایی را افزایش، تجربه کاربری را بهبود و هویت برند شمارا ارتقا میدهد. پس در انتخاب آن باید به نکات کلیدی مانند خوانایی (خوانش راحت در اندازهها و دستگاههای مختلف)، سازگاری (نمایش درست در مرورگرهای مختلف)، سرعت بارگذاری (حجم مناسب)، هویت برند (همخوانی با سبک و شخصیت برند) و تنوع (ارتقاء جذابیت بصری سایت) توجه نمایید. با در نظر گرفتن این نکات، بهترین فونت را برای سایت خود انتخاب کرده و تجربه کاربری موفقتری را برای بازدیدکنندگان فراهم میسازید.