مزایا و معایب استفاده از اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین
طراحی اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین بسته به نیازها و محدودیتهای پروژه شما تا حدودی سودمند بوده، اما برای انتخابهای تخصصی مسلماً نیاز به تأمل دارد. بدین ترتیب قبل از تصمیمگیری، نیازها و الزامات خود را بهدقت ارزیابی کرده تا درنهایت میان یک اپلیکیشن فروشگاهی آماده یا نمونههای سفارشیسازی شده، تصمیم بهینهتری را اتخاذ نمایید. در این مطلب تا حد امکان تمامی مزایا و معایب استفاده از اپلیکیشنهای آماده جهت ساخت فروشگاههای آنلاین را مورد ارزیابی قرار میدهیم.
معایب استفاده از اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین:
باوجوداینکه دستۀ اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین بهصورت ارزانقیمت یا رایگان عرضهشده و نیاز به توسعه یا برنامهنویسی اضافی ندارند. این اپها فقط بهمنظور حل یک مشکل خاص یا انجام یک وظیفۀ مشخص بهکاررفته و گسترۀ زیادی را پوشش نمیدهند. بدین ترتیب معایب فراوانشان آنها را برای برندهای مطرح نقطه اتکایی قرار نمیدهد. باهم خیل گستردۀ معایب اپلیکیشنهای آماده را یکبهیک بررسی میکنیم.
-
وجود محدودیتها:
بسیار پیشآمده که نیازها و الزامات پروژههای کارفرمایان در محدودۀ قابلیتهای اپهای آماده نبوده و این معضل محدودیتهای بسیاری را در اجرای پروژه به وجود آورده است. چراکه نرمافزارهای آماده اغلب به پروژههای مشخص و استفادههای معمول عاری از هرگونه نوآوری اختصاص دارند، بنابراین برای ایده پردازی نباید روی این اپها حساب بازنمود.
-
پشتیبانی محدود:
اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین، زیر سایۀ حمایتی محدود تیمهای پشتیبانی در میان انبوهی از مشکلات همیشه گرفتار میمانند. چراکه یا پشتیبانی دریافت نکرده یا زمانی طولانی در صف انتظار دریافت پاسخ، گرفتار میشوند. حتی برخی از نواقص پس از دریافت پشتیبانی قابل حلوفصل نیست و همواره باگها و خطاها برنامههای آماده را تهدید میکنند. در یککلام خدمات گستردهای درزمینۀ پشتیبانی برای این نوع برنامهها به کاربران ارائه نمیشود.
-
سفارشیسازی محدود:
در تولید اپ، طراحی صفحه، اعمال آپشنهای خاص، تغییرات دیتابیسها و … برای کارفرمایان بسیار حیاتی است. درحالیکه نرمافزارهای آماده با امکانات سفارشی بسیار محدود، توانایی مانورهای گسترده را از طراحان میگیرند. بدین ترتیب باید به همان متدهای از قبل آماده اکتفا نموده، زیرا یک اپساز از قالبها و تمهای جدید پشتیبانی نکرده و نیازهای خاص و منحصربهفرد کسب و کارها را نادیده گرفته و پاسخی منطقی برای آنها ندارد.
-
امنیت محدود:
کشف آسیبپذیریها و نقاط ضعف اپهای آماده برای هکرها و مهاجمان چندان سخت نیست. چراکه دائماً چنین افرادی در فضای آنلاین سیر نموده و چهبسا با این اپسازها چندین برنامه را پیادهسازی کردهاند. بدین ترتیب راههایی را از طریق بخشهای آسیبپذیر چنین برنامههایی بهراحتی برای ورود به سیستم شما پیدا میکنند. پس بهرهگیری از اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین برای کسانی که به حفظ اطلاعات و امنیت فروشگاه خود اهمیت میدهند، چندان امن نیست.
-
مالکیت مشترک:
اپلیکیشنهای آماده کمتر بهصورت بلندمدت عملکرد خوبی را ارائه داده و درگذر زمان درنهایت مالکان خود را ناچار به سفارش اپهای اختصاصی میسازند. چراکه این مالکیت اشتراکی خطر ازکارافتادگی پلتفرم و نیاز به انتقال اپ را بالابرده که در این صورت حرفهایترین توسعهدهندگان نیز توانایی رفع مشکل پیشآمده را ندارند. این اتفاق ناگوار مساوی با نابودی خیل عظیم مشتریان وفادار، اعتبار چندین ساله و زحمات پیدرپیتان درون این برنامه میباشد.
-
دسترسی محدود به تیم توسعهدهنده:
اپسازهای تولیدکنندۀ اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین، کدهای برنامه را بلوکه و محدود ساخته، ازاینرو تیم توسعه توانایی ارتقا برنامه را ندارد. این محدودیت علاوه بر عدم امکان بهروزرسانی، سبب غیرفعال شدن پلاگینهای نصبشده و ازکارافتادگی آنها پس از مدت کوتاهی میشود. پس پلتفرمهای اپلیکیشن ساز آماده با ممنوع، بلوکه یا بهشدت محدود نمودن دسترسی، کسب و کارها را متضرر میسازند.
-
عدم وجود تجربه کاربری جذاب:
اپسازها تمرکز چندانی در ایجاد تجربه کاربری شگفتانگیز نداشته و فقط به تولید برنامههایی با قالبهای آماده و صدالبته تکراری اکتفا میکنند. ازاینرو کاربران حرفهای بهمحض ورود به اپهای آماده آن را بهقدر کافی کارآمد، قابلاعتماد و حرفهای نیافته پس چندان به آن دل نمیبندند. چراکه اپ پیشرو را همانند بسیاری از اپلیکیشنهای موجود و عاری از وجه تمایزی جذاب و گیرا مییابند.
-
مشکل نصب در اپ استورها:
استفاده از اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین اغلب این معضل را پدید آورده که اپ موردنظر توسط اپ استورها تأیید نشده و قابلیتها و امنیتشان زیر سؤال میرود. بدین ترتیب غالباً شاهد عدم پذیرش اپلیکیشنهایی هستیم که توسط اپسازهای آماده، طراحیشدهاند. این ممانعت از حضور در چنین فضایی به معنی خارج شدن برنامه از دور رقابت است.
-
انعطافپذیری محدود:
انطباقپذیری، مقیاسپذیری و انعطافپذیری بهراحتی در فرآیند تولید نرمافزارهای سفارشی قرارگرفته اما در اپهای آماده دسترسی به این مزایا محال است. بدین ترتیب نرمافزارهای سفارشی نیازهای متغیر سازمان را در قالب یک برنامه کاربردی به مدد یک تیم تخصصی مدنظر قرار داده و افزودن ویژگیهای جدید، تعمیر و نگهداری را نیز بر عهده میگیرند. ولی اپلیکیشنهای آماده کموبیش ثابت مانده و بهراحتی قابل دستکاری و اعمال تغییرات نیستند.
-
سازگاری کم:
در هر سازمان چندین ابزار مختلف جهت ارتقا بهرهوری، بهبود عملکرد و افزایش راندمان کاری مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. ارتباط مؤثر بین این ابزار و ایجاد رابطهای ثابت میان آنها جهت انتقال دادهها بسیار مهم است. درحالیکه این قابلیت در اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین کمتر یا بهدشواری قابلدستیابی است. چراکه نرمافزارهای آماده اگر هم گزینههایی برای ادغام با نرمافزارهای دیگر داشته، اما گاهاً چندان یکپارچه و مطابق با نیازهای سازمان شما عمل نمیکنند.
-
کارایی نادرست:
حجم بالای نرمافزارهای آماده، کار با آنها را دشوار و با تأخیر مواجه ساخته درحالیکه سهولت استفاده باعث افزایش بهرهوری میگردد. از طرفی این برنامهها بر اساس الزامات عمومی دارای بسیاری از قابلیتهای ناکارآمد برای حرفه شما هستند. بدین ترتیب با نبود مجموعهای از آپشنهای ضروری و وجود برخی امکانات غیرضروری دائماً درگیر هستید.
-
ریسکهای بلندمدت:
اگر اپسازی بهطور اتفاقی و طی یک برنامه از پیش تعیین نشده، پشتیبانی از نسخههای قدیمی خود را متوقف یا برشکست شده یا از ارائه هرگونه حمایتی سرباز زند، برنامه شما بهطورجدی با تهدید روبرو میشود. بدین ترتیب بهروزرسانی و عرضه نسخههای جدیدتر نرمافزارتان غیرممکن و حتی کارکرد نسخههای قدیمی دچار خلل میگردد.
-
عدم دستیابی به مزیت رقابتی:
در حین ساخت اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین، نیازهای خاص کسب و کارها هدف قرار نگرفته، بنابراین فاقد ویژگیهای منحصربهفرد و مزیت رقابتی نسبت به رقبا هستند. چراکه اپلیکیشنهای آماده از ساختاری غیر منعطف برخوردار بوده که برندها را ناچار به هماهنگی با خود بدون در نظر گرفتن رضایت مشتری و مخاطبان هدف میکنند.
-
بکاند یا پشت پرده ضعیف:
بکاند یا همان کدنویسی در اپلیکیشنهای سفارشی چنان قدرتمند ظاهرشده که مدیران بهراحتی تعداد سفارشها، تعداد خریدها، پرداختها و … را رؤیت نموده یا از امکان ارسال پیامک یا ایمیلی به کاربر بهرهمند میشوند. البته امکان آپلود ساده یک محصول، تغییر عکس یا متن، رصد اطلاعات بیشتر از کاربران یا اعمال امکانات جدید با اعتبارسنجی کاربران نیز از دیگر مزایای اپهای تخصصی است. ولی در قالبهای آماده چنین امکاناتی وجود نداشته و بکاند ضعیف و ابتدایی، مدیریت اپ، اعمال تغییرات در پسزمینه و درج امکانات جدید را سخت میسازد. در انتها قالبهای آماده برای تغییر به گوگل آنالیتیکس یا سایر ابزارهای تحلیل داده نیازمند بوده، اما در طراحی اپ اختصاصی داخل بکاند تمامی این فرآیندها قابلاجرا و دادهها قابلدسترسی هستند.
مزایای استفاده از اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین:
مزایای بهرهگیری از اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین چندان قابلتأمل است که بسیاری از کسب و کارهای کوچک را واداشته تا از آن مستفیض شوند. ولی باید قبول کرد که مزایا اپهای آماده همیشه در تقابل با برنامههای تخصصی قرار داشته، خصوصاً امروزه که رقابتها بسیار سنگینتر و میلیمتری شده است.
اولین مزیت: زمان محدود
راهاندازی و پیکربندی سهل اپلیکیشنهای آماده، آنها را برای حضوری سریع در میدان رقابت تجهیز ساخته است. این صرفهجویی در زمان، محبوب بسیاری از کسب و کارها است. درحالیکه تیمهای تخصصی تولید اپهای سفارشی، بازههای زمانی بلندمدتی را جهت طراحی و پیادهسازی درخواست دارند. بدین ترتیب به کمک اپسازها اتلاف زمان بهصورت قابلتوجهی کاهشیافته و کاربر در مدتزمانی اندک اپلیکیشن خود را دریافت میکند.
دومین مزیت: عدم نیاز به دانش فنی
یکی دیگر از مزایای انتخاب اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین، عدم نیاز به دانش فنی و تخصص بالا برای مجریان طرح است. این موضوع تا حدی پیش میرود که حتی افراد ناآشنا به اصول کدنویسی نرمافزار نیز قادر هستند، طراحی اپی را در دست گرفته و تا انتها آنها را به نتیجه برسانند.
سومین مزیت: پوشش ویژگیهای متعدد
علاوه بر اینکه اپسازهای آماده به کاربران خود اجازه تعریف محتوا، رنگبندی، قالببندی، آیکنسازی و … را به شکلی مطلوب خود میدهند، قابلیتهای متعددی در جهت اعمال ویژگیهای خاص به اپلیکیشن نیز دارند. بدین ترتیب بیشتر نرمافزارهای آماده دارای آپشنهایی بوده که برای رفع نیازهای معمول کاربران کفایت میکند.
چهارمین مزیت: جامعیت
بسته به اینکه کدام اپساز را انتخاب نمایید، بسیاری از این ابزارها امکان ادغام اپ را با سیستمها و خدمات مختلف در قالب یک جامعیت کلی فراهم میسازند. البته فرقی نمیکند به کدام سیستمعامل نیاز داشته باشید، اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین قابلیت اجرا در هر دو سیستمعامل اندروید و ios نیز دارند و این ادغام برای هر دو سیستمعامل امکانپذیر است.
پنجمین مزیت: امکانات چندرسانهای
به کمک این قابلیت در اپسازها به طراح امکان قرار دادن محتواهای چندرسانهای داده میشود. بدین ترتیب اپهای آماده معمولاً امکانات چندرسانهای همچون قابلیت پخش فایلهای ویدئویی و صوتی با کنترلهای پایه مانند پخش، توقف و جلو/عقب بردن، نمایش و مرور تصاویر باقابلیت زوم و اسلایدشو و ابزارهای ساده برای ویرایش تصاویر و ویدئوها، مانند برش و فیلترگذاری را ارائه میدهند.
ششمین مزیت: کاهش هزینه
اپلیکیشنهای آماده برای فروشگاههای آنلاین با اندک هزینهای آماده بهرهبرداری هستند. بدین ترتیب از مزایای اپلیکیشنهای آماده، پایین آمدن هزینههای شرکتها به شکلی چشمگیر است. این در حالی است که طراحی اپهای تخصصی نیاز به هزینههای بسیار بالا داشته، اما حضور اپهای آماده این نیاز را مرتفع نموده و با پرداخت مبلغی ناچیز برنامه آماده اجرا است.
هفتمین مزیت: کاهش اختلاف بین طراح و کارفرما
ایجاد تعارضات و مشکلاتی در حین پروسه طراحی بین طراح و کارفرما به دلیل عدم شناخت روند کاری، امری بدیهی است. ولی اپلیکیشنهای آماده این مشکل را برطرف ساخته و با ارائه یک مسیر ثابت، اختلافات را حلوفصل ساختهاند. چراکه به کاربر اجازه داده به هر طور دلخواه اپ موردنظرش را طراحی کند.
هشتمین مزیت: مناسب سازمانهای کوچک (کسب و کارهای خانگی)
امروزه سازمانهای بسیار کوچک نیازمند به ارتقا اندک راندمان که برای افزایش مقیاس هیچ برنامه یا فرصتی ندارند، بدون نگرانی از ادغام یا مسائل امنیتی از نرمافزارهای آماده بهره میبرند. در این سازمانها برنامههای آماده سبب صرفهجویی در هزینهها با کاهش نیروی کار، برنامهریزی راحت برای گسترش برند، بازاریابی و پیدا کردن مشتری به دلیل دایرهی مشتریان کمتر نسبت به برندهای بزرگ، میشود.
سخن آخر:
برنامههای اپساز آماده نیازها و دغدغههای شمارا با توجه به فنّاوری روز دنیا رفع نمیکنند. چراکه پایداری و ماندگاری یک اپ در بین هزاران رقیب مشابه و البته قدرتمند، درگرو طراحی اپلیکیشنی خاص، متفاوت، کاربردی و جذاب برای مخاطبان هدف است.